witwit

Wat doet een diëtist met PCOS – op consult in de leefstijlkliniek

20220331_124707(0)_website

Ik sta er steeds weer van te kijken hoeveel ik als diëtist kan betekenen voor mijn cliënten. Er blijven zich cliënten aanmelden waarbij we met eenvoudige aanpassingen een immens groot verschil kunnen maken. Althans, de aanpassingen lijken vaak eenvoudig maar ze zijn tot dusver nog door niemand gegeven, ook al hebben veel cliënten al diverse trajecten afgelegd om van hun klachten af te komen. Dat maakt mijn vak zo waardevol. Het effect van voeding op het welbevinden van de mens wordt vaak onderschat en niet tijdig ingezet.

PCOS, niet afvallen, depressief, emotioneel

Dit zijn een aantal termen die in het eerste consult naar voren komen. Lidia oogt vermoeid en vertelt haar verhaal. Ze heeft een jonge dochter en zij en haar man hebben de wens voor een tweede kind. Vanwege het zogeheten polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) – waarbij ze door vochtblaasjes op de eierstokken minder eisprongen heeft – is ze al een tijdje onder behandeling bij de gynaecoloog. Lidia heeft al langere tijd geen eisprong meer. Ze kan niet genieten van haar dochter omdat ze erg vermoeid is en veel last heeft van wisselende stemmingen. 

Als we haar voedingspatroon bekijken wordt het al snel duidelijk waar de klachten vandaan komen. Lidia eet weinig bij haar ontbijt en lunch en vult dit aan met allerlei zoete tussendoortjes. Ze gebruikt veel suiker en grote hoeveelheden vlees. Na uitleg over het effect van suiker op het lichaam en enkele adviezen wat betreft ontspanning gaat Lidia naar huis. Ik adviseer om ook haar bloedwaarden te laten onderzoeken.

De tweede afspraak: Lidia komt heel anders binnen

Lidia geeft aan dat ze zich wat fitter voelt en dat ze drie kilo kwijt is. Ze gebruikt nu de meditatie-app die ik haar heb laten zien. Maar het mooiste is dat haar ovulatie weer op gang is gekomen, dit had ze niet verwacht. Dit was haar belangrijkste doel en ze heeft het na twee weken al bereikt. Wat fantastisch is dit voor haar!

Nog meer verandering

Weer drie weken later komt Lidia op het spreekuur. Ze straalt meer zelfvertrouwen uit en haar stemming is een stuk positiever. Intussen zijn ook de bloeduitslagen binnen. Het blijkt dat haar vitamine D-status in het bloed extreem laag was. Ze heeft meteen ampullen meegekregen van de huisarts met als doel haar vitamine D-status te verhogen. Ook haar stoelgang is beter en ze geeft aan dat ze geen buikpijn meer heeft. Ze wandelt nu iedere dag, terwijl ze voorheen te vermoeid was om te wandelen. Ze heeft al veel meer energie. 

Vitamine D

Een laag vitamine D-gehalte in het bloed kan zorgen voor diverse klachten, zoals een vermoeid en lusteloos gevoel en een constant tekort aan energie. Mensen met een tekort aan vitamine D hebben vaker last van depressieve gevoelens en het kan angstaanvallen veroorzaken. Deze vitamine is onder meer van belang om je weerstand op peil te houden en je spierkracht te behouden. Dit is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. In de herfst en winter is de zon echter niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te kunnen maken en daarom hebben veel mensen ongemerkt een te lage vitamine D status. 

Brede blik

Er zijn in deze casus meerdere factoren die hebben bijgedragen aan de verbeterde gezondheid van Lidia. Door holistisch te kijken kan er snel verandering optreden. In dit geval waren de drie belangrijkste factoren:

  • Minder vlees eten
  • Minder suikers in de voeding
  • Elke dag tien minuten mediteren met behulp van een app

Simpele stappen, mooi opgepakt door Lidia. Zo zet ze grote stappen naar een fitter leven!

Vind hier meer blogs en artikelen over Leefstijl

Eet als een oermens en voel je fit

Voeding is essentieel. Het is een bron van vreugde en verbinding, maar voor sommigen ook een oorzaak van ...
Lees verder

Op naar de leefstijlcoachende huisarts

Door te kijken naar welke effecten gewichtsreductie heeft op hypertensie, cholesterol en pijnklachten, zoek ik antwoord op de ...
Lees verder

Ruimte voor emoties bij leefstijlcoaching

Coachen gaat om de goede vragen stellen. Zodat de coachee naar boven kan halen wat ze ten diepste ...
Lees verder

Melanie Meijer (BLOEM Leefstijl): ‘Bij de leefstijlinterventie moet je het na een half jaar weer alleen doen’

Melanie Meijer, huisarts en leefstijlarts in Zutphen, is oprichter van Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. ‘BLOEM’ staat voor ‘Beweging’, ‘Lidmaatschappen’, ...
Lees verder

Het spanningsveld waarin stress ontstaat: ‘Spanning is wie je denkt dat je moet zijn, ontspanning is wie je bent’

Stress is één van de factoren die tot overgewicht kunnen leiden. En andersom kan overgewicht stress in de ...
Lees verder

GLI: Gecombineerde Leefstijl Interventie of Grote Leefstijl Illusie

Weg met de BTW op groenten en fruit. Kom maar op met die suikertaks. Mensen helpen om slimmere ...
Lees verder

Gezondheidscentrum Vijverstaete
Piet Heinstraat 11
7202JN Zutphen