witwit

Beter zelf kiezen in plaats van een lijstje, zegt dokter Bloem diëtiste

Beter zelf kiezen in plaats van een lijstje, zegt dokter Bloem diëtiste

Zelf kiezen

“Krijg ik geen lijstje?”

Vroeg de klant die tegenover me zat. Ik keek haar met verbaasde ogen aan.

“Mijn vorige diëtist gaf me een lijstje waar ik me aan moest houden en dat werkte goed”, legde ze uit.

“Heb je dat lijstje nog?” Wilde ik weten. Nee, dat had ze weggedaan. Het had op de lange duur niet zoveel geholpen. Ze had uit frustratie het diëten losgelaten. Dat was qua gewicht uit de hand gelopen en daarom schakelde ze mijn hulp in.

Inmiddels had ze ook diabetes ontwikkeld en haar huisarts maakte zich zorgen over haar bloeddruk.

“Als ik een lijstje van je krijg, dan volg ik dat en dan heb ik de kilo’s er zo weer af”, verzekerde ze me.

“En dan ben je op gewicht en het lijstje zat en dan ben je binnen de kortste keren weer terug bij af”, voorspelde ik haar. Het bleef lange tijd stil, ze was in gepeins verzonken en in strijd met zichzelf.

“Maar hoe moet het dan?”, verzuchtte ze.

“Zonder lijstje”, zei ik resoluut, nu ik haar in verwarring had gebracht. Ik legde de grondbeginselen uit van een haalbaar dieet om gewicht te verliezen en bloedsuikers te normaliseren. Met tekeningen van de bloedsuikerschommelingen, de piramide van goede voeding, de eerste tips voor een koolhydraatbeperkt dieet.

“Wat ga je morgen ontbijten?”, was mijn vraag hierna. Samen bestudeerden we de plaatjes uit de piramide. “Heb je zin in gebakken eieren met spek of een kom yoghurt met noten?”

“Mag dat dan?”, wilde ze weten.

“Alles mag, binnen de grenzen van de koolhydraatbeperking. Als je zelf kiest, stel je het dieet samen zoals jij dat wilt. Dat wordt een veel leuker lijstje dan dat van mij. Bovendien kun je dat veel beter toepassen in het dagelijkse leven en bij feestelijke gelegenheden.”
We namen de lunch en avondmaaltijd door en haar verjaardag van volgende week.

“Ik denk dat me dit wel gaat lukken”, zei ze hoopvol.

“Ik verheug me op onze volgende afspraak”, zei ik toen ik haar de deur uit liet.

Dit artikel is eerder verschenen op www.jeleefstijlalsmedicijn.nl.

Vind hier meer blogs en artikelen over Leefstijl

GLI: Gecombineerde Leefstijl Interventie of Grote Leefstijl Illusie

Weg met de BTW op groenten en fruit. Kom maar op met die suikertaks. Mensen helpen om slimmere ...
Lees verder

GLI: Gecombineerde Leefstijl Interventie of Gestandaardiseerd Leefstijl Ideaal

Dacht ik afgelopen zomer me enthousiast te kunnen aanmelden bij de zorgverzekeraar als aanbieder van de GLI voor ...
Lees verder

GLI: de Gecombineerde Leefstijl Interventie of Goedkoop Leefstijl Idee?

Kunnen leefstijlprofessionals het hoofd boven water houden? Eindelijk ruimte voor preventie in het basispakket, vond ik opgetogen halverwege ...
Lees verder

Motiverende gespreksvoering in de praktijk – diëtiste Nelleke Dillema

"In het begin ging het goed, maar nu doe ik weer gewoon als anders. Ik denk dat jij ...
Lees verder

Gezondheidscentrum Vijverstaete
Piet Heinstraat 11
7202JN Zutphen